keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Kakku


Aikoinaan Helsingin Sanomista löytämäni sitruunatortun ohjeen mukaisesti pohjaan laitetaan 80 g voita, 1 dl sokeria, 1 muna ja 2,5 - 3 dl jauhoja.
Pohjaa paistetaan ensin 15 minuuttia.

Sen jälkeen lisätään täyte: 3 munaa, 1,5 dl sokeria, 1,5 dl kermaa, 1,5 dl sitruunanmehua,
ja kypsennetään vielä noin 30 minuuttia.

Raikkaan ja mehevän makuinen!

Reseptijutussa kerrottiin, että hotelli Kämpin iltapäiväteellä tarjottava sitruunatorttu on alkujaan ranskalaista perua.

tiistai 30. lokakuuta 2012

Kukka


Tämä kellokukka voi kyllä herättää mm. muistoja tai intohimoja, mutta herättäjäksi siitä ei ole.

Eiliseen torkuttamisteemaiseen tekstiini tuli kommentti, joka avartaa ajattelua ja tuo uusia näkökulmia. "... torkuttamisen ihanuus on uudelleen nukahtaminen  (monta kertaa)...".

Tämä johtaa minut uusiin laskelmiin ja kysymyksiin. 

Aamulla yöunen jälkeen on siis ensin herätys, sitten suloinen nukahtaminen, herätys, nukahtaminen, herätys, nukahtaminen, herätys ja sängystä ylösnousu. Eli tässä tapauksessa neljä (4) herätystä ja kolme(3) nukahtamista. 
Kysymys kuuluu: Onko nukahtaminen niin suloista, että kolmesta nukahtamisesta tulee suurempi mielihyvä kuin neljästä herätyksestä mielipaha???

Ja; pystyykö ihminen nauttimaan nukahtamisesta, vaikka tietää voivansa nukkua vain muutaman minuutin???

Ja vielä; voisiko tuota lyhytnukahtelua harrastaa mieluummin vaikka iltapäivänokosten aikaan; aamuisin se voi aiheuttaa kiirettä, mikä ei ehkä ole kovin hyvä aloitus päivälle?!

Sitä paitsi; jos tuo uudelleen nukahtaminen on niin suloista, niin miksi tässä maassa ei ole spinning- ja joogatuntien tapaan nukahtamistunteja. Ihmiset tulisivat patjat kainalossa saliin. Ohjaajaneitokainen lausuisi lempeällä äänellään, että nyt voitte nukahtaa. Kolmen minuutin päästä pärähtäisi soimaan kauhea kello, ja lisäksi ohjaajaneito kaivelisi itsestään pahimman raakkuäänen ja mylvisi, että herätys, herätkää. Pienen hetken päästä ohjaaja ilmoittaisi taas mitä sulosointuisimmilla äänellään, että nukahtaminen olisi sallittua. Ja taas kolmen minuutin päästä rämähtäisi kello....jne, jne. Tunnin päätyttyä onnelliset nautiskelijat rullaisivat taas patjansa kainaloihinsa ja virkistäytyneinä palaisivat koteihinsa?!


maanantai 29. lokakuuta 2012

Kukka


Joidenkin on vaikea aamulla herättyään nousta heti ylös. "Vielä vähän aikaa" tai ns.torkkunapin painamista jopa kolmekin kertaa tapahtuu.
Mutta eikös se ole oman kärsimyksen lisäämistä?!

Tehdäänpä laskelmia:
viikossa on yleensä 5 kouluun tai töihin lähtö -heräämistä,
kuukaudessa 20,
vuodessa loma-aikaa pois napsattuna noin 900 heräämistä.

Jos joka aamu herää kaksi kertaa, se tekee 1800 herätystä,
jos herää kolme kertaa, niin siitä tulee jo 2700 heräämistä.

Siis ihminen voi 900:n raskaan herätyksen sijaan valita 2700 herätystä,
vapaaehtoisesti??
En ymmärrä!!

Heti vain ensimmäisellä herätyksellä ylös,
niin selviät pienemmällä kärsimyksellä,
ja olet onnellisempi!

Vai onko laskelmissani jotain vialla?
Olenko ymmärtänyt jotain väärin?

sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Kakku


Tuo edellisen Kakku -tekstin(26.10.2012) piparipuolukkakuppi nousi jaloilleen ja lähti kävelylle.

Oikein hyvä!
Liikunta parantaa lukuisten tutkimusten mukaan kokonaishyvinvointia; somaattisten sairauksien lisäksi sillä on suotuisa vaikutus myös mielialaan ja muuhun henkiseen jaksamiseen.

Siispä onpa ilma ulkona millainen tahansa pukeudu lämpimästi ja vaikka sadevarusteisiin ja pimeän varalle ota mukaan heijastimia, turvaliivi, taskulamppu, otsalamppu,...

Jos liikuntaharrastukseen lähteminen on Sinulle vaikeaa, sitä voi helpottaa se, että lukujärjestyksenomaisesti sijoitat sen ennalta aina joihinkin tiettyihin kohtiin tietyissä viikon päivissä.
Näin Sinulta jää pois se pohtiminen, että menisinkö tänään, menisinkö nyt? Monilla on lahjakas kyky löytää syitä sille, että ei nyt vaan joskus myöhemmin.

lauantai 27. lokakuuta 2012

Kukka


Tulevana keväänä 90 vuotta täyttävä isäni kirjoitti kirjeessään minulle: " Aika vaan käy joskus pitkänlaiseksi, kun ei ole vakituista työtä."

Erityisesti näin pimeimmän vuodenajan lähestyessä on tärkeää pitää kiinni päivärytmistä ja tehdä omien voimavarojen mukaisesti jotain hyödyllistä onpa se sitten kotitöitä, palkkatyötä, vapaaehtoistyötä, askartelua, läsnäoloa, omien aivojen kunnossa pitoa vaikka sanaristikoita täyttämällä, tms.

perjantai 26. lokakuuta 2012

Kakku



Nämä kuvan leivonnaiset voisivat olla nimeltään vaikka piparipuolukkakuppeja.
Italian leivosvuokiin ensin piparitaikinaa ja keskuskuoppaan reilusti puolukkasurvosta. Paista. Sitten sulata suklaata ja levitä sitä kuorrutukseksi. Koristele oman tyylisi mukaan. 

Tässä koristeena puolukka ja Norjan Trondheimissa Nidarin makeistehtaan tekemä Smash -naksu; sweet, salty and crispy. Sopii hyvin tähän leivonnaiseen, mutta myös moneen muuhun koristeluun. Näitä löytää hyvin varustetuista ruokakaupoista.

torstai 25. lokakuuta 2012

Kukka

Kivirikko Huippuvuorilta

Pimeys on suhteellista.
Liv Balstad kirjassaan Rakkaus ei jäädy, aviovaimona Huippuvuorilla (WSOY 1957) huokaa joku syksy "...huomenaamuun on kolme kuukautta." Hän tarkoittaa sillä sitä, että Huippuvuorilla on täysin pimeää lokakuun lopusta tammikuun lopulle, ei siis edes pienen pientä valoviirua keskipäivänkään aikaan. 
Mutta elettyään siellä useamman pimeän talven hän toteaa "Svalbardin (Huippuvuoret) loputon pimeys kiehtoi minua jollakin tavalla."

Meillä eteläisessä Suomessa vuoden kierrossa on valko-harmaita, valko-harmaa-mustia ja harmaa-mustia päiviä.
Onko näin hyvä vai olisiko parempi, että olisi myös täysin valkoisia ja täysin mustia päiviä?
Mietipä sitä!

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Ei sitä ihminen elä pelkästään ...


Ei sitä ihminen elä pelkästään kukilla ja kakuilla.

Ihminen tarvitsee myös taidenautintoja; taidenäyttelyitä, teatteria, konsertteja, kirjoja, yms.

Kuvassa pihapatsaat odottelevat syyspesua.

tiistai 23. lokakuuta 2012

Kukka


"Miksi minä olen näin pitkä, kukaan muu ei ole yhtä pitkä, kaikki muut ovat niin sopusuhtaisen sopivan kokoisia, minä vaan olen tällainen."

Niin, mites se nyt onkaan, kannattaako verrata itseään muihin? Eipä kannata. Siinä käy aina huonosti. Jokainen vastaantulija on jossakin suhteessa parempi kuin Sinä. Aina häviät!

Jokainen ihminen on ihan sopiva paketti sisältäen kaikenlaisia erilaisia ominaisuuksia. Jokainen on omanlaisensa erityinen ihminen. Ja hyvä niin.

maanantai 22. lokakuuta 2012

Kakku


Suklainen täytekakku suklaan ystäville!
Laita sisällekin jossakin/joissakin muodoissa suklaata; suklainen kakkupohja ja/tai sulatettua suklaata lisättynä kermavaahtoon tai turkkilaiseen jogurttiin. Hilloksi/marjoiksi sopivat esimerkiksi mustaherukka, aprikoosi tai kirsikka.

sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Kukka


Mitä nyt?
Väsyttääkö?
Oletko uupunut?

No, lepää siinä hetki.
Sulje hetkeksi silmäsi,
hengitä muutaman kerran syvään,
ja lepää.

Pikkuhiljaa ala suuntautumaan ylösnousemiseen,
mieti mikä kaikkein tärkein tehtävä Sinun on pakko jaksaa ensimmäiseksi.
Päätä, että nouset ylös ja teet sen yhden työn, ja jos et jaksa enempää, menet lepäämään, mutta jos jaksatkin vielä jotain muutakin tärkeää tehdä, niin tee, mutta nukkumaan kuitenkin sitten ajoissa!

perjantai 19. lokakuuta 2012

Kukka


Meidän monen lähipiirissä on tai jostakin on kaivettavissa esiin elämänkokemusta ja -viisautta omaava vanhempi ihminen. Käy tapaamassa häntä, ja varaa kunnolla aikaa siihen, että voit kaikessa rauhassa istua ja kuunnella ja kysellä. Teille molemmille tulee hyvä olo!

Ennen vanhaan hämärän hyssyn aikaan kuunneltiin kylän viisaan tarinoita; mutta ajankohta ei ole tärkein vaan se, että kokonaan antaudut nautinnolliselle kuuntelemiselle!

keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Kukka


Ajatteletko, että Sinä olet erityisesti näin syksyn tullen jotenkin kuivakka ja ränsistynyt verrattuna muihin ihmisiin?
Onko pakko verrata?

tiistai 16. lokakuuta 2012

Kakku


Sormet -pullat valmistuvat kuten korvapuustit, mutta leikattuja kolmioita ei paineta korvapuustin muotoon vaan ne saksilla leikataan sormiksi.
Äidiltä opittua.
Paitsi ei tuo, että kuvan keskimmäinen pulla näyttää keskisormea.

maanantai 15. lokakuuta 2012

Kukka



"Hyökkäys on paras puolustus" kuuluu sanonta.
Nytpä siis tekemään pimeyden hyväksymisharjoitus tuon sanonnan periaatteen mukaisesti.

Etsi läheltäsi pimein paikka, tai paikka, jonka saat pimennettyä ihan pimeäksi. 
Ulkona tai sisällä. Ulkona harjoitus onnistuu vain siellä, missä ei ole katuvaloja, tähdet eivät haittaa.
Sisällä se paikka voi olla vaikka vaatehuone, sauna tai wc, jos ei muuta pimeää löydy.

Istu pimeässä ja hiljaisuudessa kuunnellen miltä pimeys kuulostaa? Miltä se tuntuu ympärillä? Mitä  hienoa pimeydessä on? Istu rauhassa kuulostellen pimeyden ominaisuuksia.

Sytytä sitten siihen samaan tilaan muutama kynttilä tai lyhty tai ulkona vaikka pikkunuotio.

Varaa niin halutessasi mukaan pientä herkullista syötävää ja juotavaa. Voit pitää vaikka oikein kunnon Pimeys -pippalot.

Nauti siitä, miltä sytyttämäsi valot näyttävät pimeässä. Istu kaikessa rauhassa nauttien, katsellen ja kuunnellen.

Loppujen lopuksi huomaat, että pimeys on ystävä, jota Sinun kannattaa tervehtiä hymyillen.

sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Kakku


                          
                            Brynolf -leivos

Kun oman perheen kesken on aihetta juhlaan, tee Brynolf -leivoksia. Ne eivät kelpaa vierastarjoiluun, koska ovat tuommoisia kuolaa kutkuttavia kekoja.
Ensin alimmaiseksi pieni marenkipohja tai jotain kakkulevyä. Sitten kerros turkkilaista jogurttia, johon on sekoitettu kirsikkahilloa. Sen jälkeen kerros suklaista kakkupohjaa, jonka päälle taas kerros em. jogurttia. Taas kerrokset kakkupohjaa ja jogurttia, ja viimeisen kakkupohjan päälle reilusti kermavaahtoa. Ja roiski vielä sulatettua suklaata koristeviiruiksi päälle. Valmis!

Yksi helppo suklainen kakkupohja valmistuu näin:
120 g voita, 100 g vehnäjauhoja, 3 rkl kaakaojauhetta, 0,5 tl leivinjauhetta, 150 g sokeria ja 2 munaa sekoitetaan ja paistetaan niinkuin kääretorttutaikina uunipellillä. Valmista pohjaa voit leikellä miten haluat ja laittaa pakastimeen odottamaan hätätapauksia.

lauantai 13. lokakuuta 2012

Kukka

                                                
                                                            
                                                       Rakkaus!
                                       Elämän tärkein asia on rakkaus!
Tärkeintä on kokea itse se tunne, että rakastaa! 
Rakastaa voi syksyisen ilman kirpeyttä, kissanpojan veikeää katsetta, lasta, tähteä taivaalla, verhojen kuvioita, pieniä kiviä jalkakäytävällä, naista, vieressä istuvan tapaa nyppiä leukaansa, seinäkellon raksutusta, äitiä, auringon säteiden kosketusta iholla, miestä, lehmää, tuulen tuiverrusta hiuksissa, lyijykynän tuoksua, naapurista kuuluvia elämisen ääniä, perhosta, tuntematonta vastaantulijaa, kirjaa, usvaa aamutiellä, jne.
                                Rakastettavia asioita on maailma täynnä. 
                                             Ajattele  niitä asioita, joita Sinä rakastat,
ajattele oikein kunnolla,
ja lämmin, valoisa olo täyttää mielesi!